Waarom een goede onboarding belangrijk is

september 2023

Iedereen die ooit gestart is als nieuwe medewerker binnen een bestaande organisatie weet het: de eerste weken zijn lastig. Er komt veel informatie op je af, je kunt de namen van alle collega’s niet uit elkaar houden en weet nog lang niet hoe alle producten van je nieuwe werkgever in elkaar zitten. Eigenlijk ga je het liefst direct naar de fase dat je een jaar in dienst bent en daar allemaal geen moeite meer mee hebt. Een goed onboarding proces helpt hierbij.

Een definitie van onboarding

Onboarding beschrijft het proces dat nieuwe medewerkers doorlopen wanneer zij in dienst komen. Nieuwe medewerkers komen ‘aan boord’ van de organisatie en onboarding beschrijft het mechanisme waarmee nieuwe medewerkers de benodigde kennis, vaardigheden en gedrag eigen maken. Het vindt haar oorsprong in de Verenigde Staten en krijgt in Europa de laatste jaren ook steeds meer aandacht.

Onboarding gaat wat verder dan alleen het ‘inwerken’. Wanneer we het in Nederland over inwerken hebben, gaat het eigenlijk enkel om werkinstructies die mensen nodig hebben om hun werk te kunnen doen. De sleutel van de voordeur, je nieuwe laptop en het wachtwoord voor je e-mailaccount. Dat soort dingen. Bij onboarding gaat het er ook om dat medewerkers snel insiders worden binnen je organisatie. Dat medewerkers het ontstaan en de historie van het bedrijf kennen, de normen en waarden leren en weten wie waar precies mee bezig is om het hogere doel van de organisatie te bereiken.

Goed toegepast, zorgt een onboarding proces voor de complete integratie van een nieuwe medewerker binnen de organisatie. Door nieuwe medewerkers op goede wijze te laten landen in de organisatie zijn ze sneller productief, voelen ze zich meer betrokken en verlaten ze je organisatie minder snel.

Onboarding is voor iedereen

Voor alle functies binnen een organisatie is een onboarding proces van belang. Iedereen wil zich immers thuis voelen en snel productief zijn. Om elke medewerker een passende onboarding te bieden, kun je als organisatie verschillende onboarding processen inrichten passend bij verschillende functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verschillende onboarding voor flexkrachten en vaste krachten.

Het belangrijkste is dat een onboarding proces goed is ingericht, zodat iedere nieuwe medewerker kan wennen aan zijn/haar nieuwe werkplek. Een onboarding app is bijvoorbeeld een eenvoudige en toegankelijke manier om ervoor te zorgen dat nieuwe medewerkers alle informatie die ze nodig hebben, overzichtelijk op één plek hebben.

Wat is het belang van een goed onboarding proces?

Onboarding van medewerkers is duur. Voortijdig vertrek van een nieuwe medewerker nog duurder. De kosten van een voortijdig vertrek van een nieuwkomer worden geschat op 50 tot 150 procent (bron) van het jaarsalaris, afhankelijk van het type dienstverband en het tijdstip waarop hij of zij vertrekt. Dat kan dus per medewerker al snel tienduizenden euro’s kosten. Wetende dat een gemiddeld bedrijf 1 op de 6 medewerkers al ziet vertrekken in de eerste 3 maanden (bron) is dat een kostbare aangelegenheid.

Hoe beter het onboarding proces is ingericht, hoe meer van deze kosten voorkomen worden. Het belang van een goed onboarding proces is dan ook groot. Ook Harvard Business Review concludeert: om nieuwe medewerkers te behouden: besteed meer tijd en geld aan een goede onboarding (bron).

Starten met een goed onboarding proces

Niet alleen het besparen van kosten van nieuwe medewerkers die snel weer weg gaan is een reden om te starten met een onboarding proces. Een goed onboarding proces helpt nieuwe medewerkers ook om sneller, effectiever en uiteindelijk productiever aan de slag te gaan binnen de organisatie. Het bespaart de leidinggevende(n) en andere collega’s ook veel tijd. Zij krijgen er namelijk een nieuwe collega bij die al helemaal klaar is om aan de slag te gaan!

Maar hoe start je met een onboarding proces? Dit kan met een onboarding app; een eenvoudige en toegankelijke manier om ervoor te zorgen dat nieuwe medewerkers alle informatie die ze nodig hebben, overzichtelijk op één plek hebben. De onboarding app MyNewJob is een goede tool om nieuwe medewerkers effectief te onboarden. Met deze onboarding app kan de overdracht van informatie op een leuke en laagdrempelige manier worden ingericht.

Het is namelijk belangrijk dat een nieuwe medewerker zijn/haar eerste jaar positief en productief beleefd. Organisaties met een standaard onboarding proces ervaren 62% hogere productiviteit van nieuwe medewerkers en 50% meer behoud van nieuwe medewerkers (bron). Degenen die tijd en moeite investeren in nieuwe medewerkers, plukken daar uiteindelijk de vruchten van!

Kortom, wanneer een onboarding proces goed is ingericht, voelen nieuwe medewerkers zich gemakkelijker op hun plek en worden zij snel écht onderdeel van jouw organisatie. Met MyNewJob heb je de juiste tool in handen om jouw medewerkers snel te onboarden. Onder andere informatieve kennisquizzen, digitale kennismaking met collega’s en het delen van basiskennis is mogelijk in de MyNewJob onboarding app.

Start nu en draai MyNewJob al voor €180 per organisatie per maand