Een onboarding van 100 dagen

januari 2023

Een goed ingericht onboarding proces zorgt er voor dat nieuwe medewerkers alvast kennis maken met de organisatie, zich welkom voelen en voorbereid zijn op het werk dat komen gaat. Hoe sneller een nieuwe medewerker zich op zijn of haar gemak voelt, des te sneller is deze effectief en productief. Een onboarding proces goed inrichten is daarom belangrijk. Wij helpen je een handje op weg met dit voorbeeld!

Inrichting van het onboarding proces

Vanuit WELDER hanteren we een onboarding proces dat start voor de eerste werkdag (pre-boarding) en wordt afgerond 100 dagen na de eerste werkdag. Het onboarding proces is ingericht door middel van vier fasen, namelijk de pre-boarding (1), introductie (2 en 3) en evaluatie (4). Deze fasen worden verwerkt in de onboarding app MyNewJob; een eenvoudige en toegankelijke manier om ervoor te zorgen dat nieuwe medewerkers alle informatie die ze nodig hebben, overzichtelijk op één plek hebben. De onboarding app MyNewJob is een goede tool om nieuwe medewerkers op een leuke en laagdrempelige manier te onboarden.

Fase 1: pre-boarding

Wanneer nieuwe medewerkers een contract tekenen, beginnen zij meestal niet direct dezelfde dag. Vaak zelfs een paar weken later. Een mooie periode om alvast te beginnen met het onboarding proces! Geef de nieuwe medewerkers daarom alvast wat informatie om zich in te lezen. Vertel wat over de historie van het bedrijf en de missie en visie. Is er wel goed opgelet? Stel een vraag over de zojuist gelezen informatie! Houdt het luchtig en niet te strikt, maar zorg voor een leuke afwisseling. Laat collega’s zich al vooraf even voorstellen met een foto of filmpje, zodat de medewerker al een paar gezichten gezien heeft voor de eerste werkdag.

Fase 2 en 3: introductie

In de introductie fase kan je nieuwe medewerkers extra informatie geven omtrent de werkzaamheden, maar ook praktische informatie over de organisatie. Geef de nieuwe medewerker hierbij enkele opdrachten, zoals het downloaden van de organisatie app en het aanmaken van een organisatie-account. Alles ten goede voor een geslaagd onboarding proces!

Fase 4: evaluatie

In de laatste fase draait het om de evaluatie van het onboarding proces. Het is belangrijk om tijdens de eerste 100 dagen onderzoek te blijven doen. Dat hoeft niet direct met een ellenlange vragenlijst, maar kan met een paar korte en snel te beantwoorden vragen, zoals ‘Hoe gaat het?’, ‘Hoe bekend ben je met je collega’s?’, ‘In hoeverre begrijp je jouw rol en verantwoordelijkheden?’ en ‘Hoe is het contact met je nieuwe leidinggevende?’. Idealiter vindt in deze fase ook het eerste voortgangsgesprek plaats. Met de antwoorden kan je als organisatie bijsturen in het onboarding proces van de nieuwe medewerker en zorgen voor een goede start van zijn/haar verdere carrière binnen jullie organisatie.

Kortom, met een goed ingericht onboarding proces worden nieuwe medewerkers snel écht onderdeel van jouw organisatie en voorkom je voortijdig vertrek. Met MyNewJob heb je de juiste tool in handen om jouw medewerkers snel en effectief te onboarden. Onder andere informatieve kennisquizzen, digitale kennismaking met collega’s en het delen van basiskennis is mogelijk in de MyNewJob onboarding app.

Start nu en draai MyNewJob al voor €180 per organisatie per maand