Het meten van medewerkerstevredenheid: hoe werkt het?

september 2021

Medewerkers bepalen voor een groot deel de kwaliteit en het resultaat van de organisatie. Gemotiveerde en tevreden medewerkers zetten vaak net dat stapje extra. Daarnaast zijn zij de ambassadeurs van de organisatie. Zij zijn degene die op een verjaardag of in de sportkantine vertellen over de organisatie. Bovendien vertrouwen consumenten andere mensen eerder dan een organisatie of merk.

Het is dus belangrijk om de medewerkerstevredenheid te meten. Niet alleen om de motivatie en tevredenheid van de medewerkers te bewaken, maar ook omdat zo’n onderzoek andere waardevolle informatie kan opleveren. De opinies, opmerkingen en suggesties van medewerkers kunnen jou helpen om nieuwe inzichten te verwerven. En op deze manier processen in de organisatie te verbeteren.

Maar hoe meet je medewerkerstevredenheid?

Het laten rondgaan van een A4’tje is tegenwoordig wat achterhaald. Je wilt graag snel en effectief écht input van alle medewerkers verzamelen. Daarom is het digitaliseren van een medewerkersonderzoek een uitkomst. Op deze manier kan je voorkomen dat er een saaie lange vragenlijst rond gaat. Daarnaast gaat het verzamelen van resultaten veel effectiever en overzichtelijker. Een tool voor het uitvoeren van een modern medewerkersonderzoek is bijvoorbeeld MySurvey. Hiermee zet je elk gewenst onderzoek uit onder je medewerkers, genereer je automatisch een rapport met resultaten en informatie en kan je jouw resultaten vergelijken met bijna 200 bedrijven uit de database.

Het opzetten van een medewerkersonderzoek

Voordat je begint is het belangrijk te bepalen over welke onderwerpen in de organisatie je informatie wilt verzamelen. Maar ook of alle medewerkers het medewerkersonderzoek in één keer krijgen of elke maand een steekproef. Op deze manier kan je precies de informatie naar boven halen waar jij naar op zoek bent.

Daarna kan het bedenken van de vragen beginnen. Zorg hierbij dat er genoeg afwisseling is. Een fotovraag, antwoorden rangschikken of juist een open vraag. Zo maak je het medewerkersonderzoek leuk en uitdagend. Tot slot is het belangrijk om na het onderzoek terug te koppelen wat je als organisatie doet om de tevredenheid en betrokkenheid van alle medewerkers te verhogen. Een onderzoek heeft namelijk alleen zin als er ook iets gebeurt met de resultaten.

Kortom, het is belangrijk om de medewerkerstevredenheid te monitoren. Met MySurvey heb je de juiste tool in handen om jouw medewerkers op een moderne manier te ondervragen. Een snelle en effectieve manier voor de organisatie, leuk en uitdagend voor de medewerkers.

Start nu en draai MyNewJob al voor €195 per organisatie per maand