De 3 belangrijkste aspecten van een onboarding proces

juli 2023

Bij een onboardingproces gaat het er niet alleen om dat nieuwe medewerkers eenvoudig worden ingewerkt, maar ook dat zij snel insiders worden binnen jouw organisatie. De belangrijkste aspecten van een onboardingproces zijn er dan ook op gericht dat nieuwe medewerkers snel het hogere doel van de organisatie bereiken. De drie belangrijkste aspecten binnen het onboardingproces zijn:

1. Kennismaking

Zorg er voor dat nieuwe medewerkers jouw organisatie voorafgaand leren kennen; het ontstaan en de historie van het bedrijf, maar ook de structuur, visie, missie, doelen en belangrijkste ontwikkelingen. Als nieuwe medewerker zitten je eerste dagen vol met vragen. Duidelijkheid draagt dan bij aan een helder overzicht en een snel onboarding proces binnen de organisatie. Deel deze kennis bijvoorbeeld met een informatieve kennisquiz. Zo wordt de onboarding leuk!

2. Verbinding

Daarnaast is het belangrijk dat nieuwe medewerkers zich welkom voelen binnen jouw organisatie en zich kunnen identificeren met de organisatiecultuur. Verbinding garandeert een welkomstgevoel en creëert een ondersteunende omgeving. Kortom, het biedt de tools en middelen die nieuwe medewerkers nodig hebben voor een goed onboarding proces binnen jouw organisatie. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat nieuwe medewerkers van tevoren al digitaal kennis kunnen maken met collega’s via een onboarding app.

3. Voorbereiding

Tot slot is het belangrijk om er voor te zorgen dat nieuwe medewerkers de juiste materialen en kennis hebben om hun werk vanaf dag één zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Het is daarom belangrijk om er voor te zorgen dat nieuwe medewerkers voorafgaand aan hun eerste werkdag kennis hebben van het vakjargon, weten wie waar precies mee bezig is en wat er van hen wordt verwacht. Deze basiskennis zal onder nieuwe medewerkers zorgen voor een goed en snel onboarding proces binnen jouw organisatie.

Wanneer alle basiskennis direct gedeeld is en het onboarding proces leuk en uitdagend, zijn nieuwe medewerkers snel écht onderdeel van jouw organisatie. Met MyNewJob heb je de juiste tool in handen om jouw nieuwe medewerkers snel te onboarden. Onder andere informatieve kennisquizzen, digitale kennismaking met collega’s en het delen van basiskennis is mogelijk in de MyNewJob onboarding app.

Start nu en draai MyNewJob al voor €180 per organisatie per maand