5 trends op het gebied van het onboarding

augustus 2021

Het onboarding proces anno 2024 is in enorme vaart veranderd wegens de situatie waar we ons momenteel in bevinden. Hoe vaak is het begrip thuiswerken dagelijks niet in het nieuws te vinden? We inspireren je graag met de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van onboarding.

1. Pre-boarding

Organisaties wachten niet meer tot de eerste werkdag van de nieuwe medewerker, maar beginnen zodra het contract is getekend. Dit heet pre-boarding, waarmee de kans op een information overload op de eerste werkdag wordt verkleint. Pre-boarding zorgt er voor dat de nieuwe medewerker alvast kennis maakt met de organisatie, zich verbindt en voorbereid is op het werk dat komen gaat.

2. Van evenement naar proces

Waar dat eerder hooguit 2 tot 3 dagen was, kan het onboarding proces tegenwoordig wel tot een jaar duren. Het wordt ook steeds meer een unieke ervaring, die de waarden en cultuur van het bedrijf laat zien, met aantrekkelijk gepresenteerde informatie. Vanuit WELDER hanteren we voor een goed onboarding proces een periode van 100 dagen na de eerste werkdag. Idealiter vindt in deze fase ook het eerste voortgangsgesprek plaats. Met de antwoorden kan je als organisatie bijsturen in het onboarding proces van de nieuwe medewerker en zorgen voor een goede start van zijn/haar verdere carrière binnen jullie organisatie.

3. Onboarding is méér dan inwerken

Onboarding gaat al lang niet meer over alleen de functie van de nieuwe medewerker, maar bevat een veel breder programma over de hele organisatie. Daarnaast is het ook méér dan alleen een informatieoverdracht. Sociale integratie via bijvoorbeeld interne netwerken is steeds belangrijker. Zo krijgt de nieuwe medewerker meteen ook informatie en support van anderen dan alleen van de directe collega’s. Veel bedrijven wijzen de nieuwe medewerker een buddy toe, die hem of haar tijdens het onboarding proces wegwijs maakt en meeneemt in sociale aspecten, zoals normen, waarden en de organisatiecultuur.

4. Onboarding proces gaat digitaal

Technologie speelt een centrale rol tijdens het onboarding proces. Er worden online platforms ingericht en er komen steeds meer leermethodes, van video’s tot blogs en games. Zo maakt de onboarding app MyNewJob de overdracht van informatie leuk, uitdagend en persoonlijk. Onder andere informatieve kennisquizzen, digitale kennismaking met collega’s en het delen van basiskennis is mogelijk in de MyNewJob onboarding app. Daarnaast houdt de app de voortgang van de nieuwe medewerker bij en vermindert de hoeveelheid papierwerk.

5. Maak offline gelegenheden weer online

Creëer ruimte in het online onboarding proces voor de smalltalk of de zogeheten koffieautomaat gesprekken. Eén van de belangrijkste werkaspecten die je namelijk mist vanaf huis zijn de informele gesprekken met collega’s. Iets waardoor nieuwe medewerkers zich normaliter sneller ‘thuis’ voelen in een organisatie. Belangrijk dus om ook deze mee te nemen in het onboarding proces, bijvoorbeeld door het maken van online break-out rooms of even videobellen in de lunchpauze.

Kortom, genoeg mogelijkheden om het onboarding proces in een nieuw en passend jasje te steken. Bijvoorbeeld met de onboarding app MyNewJob. Met deze tool kan het onboarding proces worden ingericht passende bij de laatste trends en ontwikkelingen. Wanneer een onboarding proces goed is ingericht, voelen nieuwe medewerkers zich gemakkelijker op hun plek en worden zij snel écht onderdeel van jouw organisatie.

Start nu en draai MyNewJob al voor €180 per organisatie per maand