- Home
- Meetbaar maken
Waarschijnlijk de meest gehoorde vraag als het gaat om investeren in vitale en betrokken medewerkers; wat levert dat allemaal op? Veel bestuurders gebruiken liever hun linker- dan hun rechter hersenhelft en dus willen zij een logische en analytische onderbouwing van wat investeringen in vitaliteit opleveren. Die drang naar een aantoonbare Return On Investment (ROI) kan betwist worden. Wat is de ROI van een nieuw bedrijfspand? En wat is de ROI van de leaseauto's van medewerkers? Moet elke investering die verstandig lijkt een aantoonbare ROI hebben? Een interessante, maar waarschijnlijk zinloze discussie binnen veel organisaties. In plaats van deze meetbaarheid ter discussie te stellen, kan beter een adequaat systeem voor meetbaarheid opgesteld worden.
Van proefballonnen naar strategische besluitvorming
Investeringen zonder ROI zullen altijd relatief klein blijven en geen onderdeel uit maken van de strategie. Een mindfulness ruimte voor medewerkers, het fietsplan om mensen meer te laten bewegen, het ergonomisch meubilair en de gezonde voeding in de kantine. Allemaal zinvolle investeringen in vitale medewerkers, maar nog geen onderdeel van de strategische besluitvorming. Wanneer dergelijke investeringen structureel gemeten worden, wordt vitaliteit en betrokkenheid van medewerkers een strategisch onderdeel van de organisatie.
De juiste KPI's bepalen
Er is vrij veel onderzoek gedaan naar de vitaliteit, betrokkenheid en inzetbaarheid van medewerkers. Vrijwel alle onderzoeken laten zien dat bedrijven met vitale medewerkers beter presteren. Op alle fronten. Maar hoe maak je dat praktisch binnen een organisatie? Het is prima te weten dat vitale medewerkers in het algemeen minder verzuimen, maar wanneer dat wil je ook wel terug zien in je eigen verzuimcijfers. Alleen theoretische of hypothetische Return On Investment is niet heel waardevol.
Alleen een theoretische of hypothetische Return On Investment is niet heel waardevol.
Daarom werkt WELDER het liefst met een bedrijfseigen vitaliteits-KPI's. Zo wordt het MyVIP systeem ingezet om functioneringsgesprekken op een moderne en digitale manier te borgen. Cijfers uit deze analyses worden vergeleken met KPI's als verzuim en verloop. Hebben afdelingen of divisies met een hoge of lage score op de gelukswijzer altijd een hoger of lager verzuim? En hebben afdelingen of divisies met een hoge of lage score voor de leidinggevenden altijd een hoger of lager verzuim? Wanneer deze verbanden gevonden worden, ben je als organisatie in staat verzuim en verloop te voorspellen en daar tijdig op in te spelen en het te voorkomen.
Maak vitaliteit meetbaar met MyVIP en MySurvey
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees hier de cookieverklaring.