De Talentenscan in de praktijk

april 2021

Collega’s zijn mensen waar je niet omheen kunt, want samen moet je immers het werk in de praktijk gedaan krijgen. Dit betekent alleen niet automatisch dat jullie goed kunnen samenwerken. Verschillen in werkstijlen en gedrag kunnen daarbij flink in de weg zitten. Een medewerkersonderzoek in de vorm van een Talentenscan kan daar verandering in brengen!

Als het lekker loopt dan is de sfeer in het team prettig, zijn de resultaten goed en geeft samenwerken voldoening. Maar als je te veel van elkaar verschilt, kan samenwerken lastig zijn. Een Talentenscan helpt je erachter te komen waar deze verschillen in werkstijlen en gedrag vandaan komen. Hierdoor ontstaat er meer begrip voor elkaars gedrag en communicatie voorkeuren.

Vier gedragstypen

Volgens de DISC (waar de talentenscan op gebaseerd is) zijn mensen grofweg in vier gedragstypen te verdelen; daadkrachtige doener (D), inspirerende beïnvloeder (I), stabiele steungever (S), en calculerende perfectionist (C). Bijna iedereen heeft wel iets van elke stijl in zich, maar meestal voert een voorkeursstijl de boventoon. Die wordt ondersteund door kenmerken van één of meer van de overige typen.

Wanneer een Talentenscan wordt uitgevoerd als medewerkersonderzoek, beantwoorden medewerkers vragen die te maken hebben met de voorkeursstijlen. Op deze manier krijgt elke medewerker een helder beeld welke voorkeursstijl in welke mate van toepassing is. Met de tool MySurvey kun je een Talentenscan afnemen. Deze scan geeft niet alleen de voorkeursstijlen van medewerkers weer, maar genereert ook een automatisch rapport waarin tips worden gegeven hoe beter om te gaan met alle voorkeursstijlen. Zo worden inzichten opgedaan hoe er nog efficiënter kan worden samengewerkt met collega’s. Voorbeelden van de vier gedragstypen en tips zijn:

De Dominante-stijl

Collega’s met vooral een Dominante-stijl kunnen gekenmerkt worden als assertief, direct en met name geïnteresseerd in de hoofdlijnen. Ze zijn daadkrachtig, direct en bezitten een sterke wil. Als je samenwerkt met collega’s met een D-stijl, kun je het beste to the point, voorbereid en efficiënt zijn.

De Inspirerende-stijl

Collega’s met vooral een Inspirerende-stijl zijn vaak gemakkelijke praters. Ook zijn ze vriendelijk tegen iedereen die ze tegen komen. Ze zijn vaak optimistisch, vriendelijk en praten graag. Als je samenwerking met collega’s met een I-stijl, kun je het beste persoonlijk contact maken, op de grote lijnen letten en taakafspraken maken.

De Stabiele-stijl

Collega’s met vooral een Stabiele-stijl zijn goede luisteraars en goede teamspelers. Ze zijn vaak stabiel, geduldig, loyaal en praktisch. Als je samenwerkt met collega’s met een S-stijl, kun je het beste overleggen over doelen en planning, geduldig en persoonlijk zijn.

De Consciëntieuze-stijl

Collega’s met een Consciëntieuze-stijl hebben een voorkeur voor feiten en details en zijn grondig in hun activiteiten. Ze zijn nauwkeurig, gevoelig en analytisch. Als je samenwerkt met collega’s met een C-stijl, kun je het beste taakgericht, concreet en precies zijn.

Start nu en draai MySurvey al voor €180 per organisatie per maand