5 tips voor het inrichten van een onboarding proces

augustus 2023

Een goed ingericht onboarding proces zorgt er voor dat nieuwe medewerkers gemakkelijk onboarden en snel écht onderdeel zijn van jouw organisatie. Geen valse start, iedereen komt ‘aan boord’ van de organisatie met de benodigde kennis en vaardigheden. Maar hoe? Vijf tips om een onboarding proces goed in te richten:

1. Besteed aandacht aan de manier waarop

Als het gaat om informatie overbrengen, is de combinatie van live en digitaal het meest effectief. Live kan gebruik worden gemaakt van een buddy systeem. Laat ervaren medewerkers de nieuwe medewerkers tijdens het onboarding proces wegwijs maken en meenemen in sociale aspecten, zoals normen, waarden en de organisatiecultuur. Gebruik de digitale oplossing om kennis en informatie over te dragen, bijvoorbeeld door middel van de onboarding app MyNewJob. Op deze manier kan de overdracht van informatie op een leuke en laagdrempelige manier worden ingericht.

2. Begin direct na het ondertekenen van het contract

Wanneer nieuwe medewerkers een contract tekenen, beginnen zij meestal niet direct dezelfde dag. Vaak zelfs een paar weken later. Een mooie periode om alvast te beginnen! Ook omdat 81% van de nieuwe medewerkers graag vooraf al details krijgt over hun nieuwe rol (bron). Begin daarom vóór de eerste werkdag van de medewerker met het onboarding proces. Dit zorgt er voor dat de medewerker alvast kennis maakt met de organisatie, zich verbindt en voorbereid is op het werk dat komen gaat. Hoe sneller een nieuwe medewerker zich op zijn of haar gemak voelt, des te sneller is deze effectief en productief.

3. Maak het onboarding proces persoonlijk

Door de live contacten met collega’s en een persoonlijk profiel in de onboarding app, geef je de medewerker direct een plek in de organisatie. Op deze manier zal een nieuwe medewerker zich welkom voelen in jouw organisatie en zich sneller kunnen identificeren met de organisatiecultuur. Op deze manier biedt de verbinding met de organisatie de juiste tools en middelen die nieuwe medewerkers nodig hebben voor een goed onboarding proces.

4. Maak het leuk en uitdagend

Zorg dat nieuwe medewerkers niet kunnen wachten om jouw organisatie binnen te lopen! Maak het onboarding proces daarom leuk en uitdagend. Via een onboarding app kunnen bijvoorbeeld leuke quizvragen over de producten van het bedrijf worden gedeeld, maar ook video’s van collega’s die zich alvast voorstellen.

5. Hanteer een onboarding proces van 100 dagen

Een onboarding proces begint niet alleen voor de eerste werkdag, maar duurt ook langer dan de eerste werkdag. Vanuit WELDER hanteren we voor een goed onboarding proces een periode van 100 dagen na de eerste werkdag. Het is belangrijk om tijdens de eerste 100 dagen het onboarding proces te monitoren en bij te sturen waar nodig. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een aantal korte vragen via een onboarding app: ‘Hoe gaat het?’, ‘Hoe bekend ben je met je collega’s?’, ‘In hoeverre begrijp je jouw rol en verantwoordelijkheden?’ en ‘Hoe is het contact met je nieuwe leidinggevende?’.

Kortom, wanneer een onboarding proces goed is ingericht, voelen nieuwe medewerkers zich gemakkelijker op hun plek en worden zij snel écht onderdeel van jouw organisatie. Met MyNewJob heb je de juiste tool in handen om jouw medewerkers snel te onboarden.

Start nu en draai MyNewJob al voor €180 per organisatie per maand